Talvikuukaudet tuovat erityishaasteita liikuntarajoitteisille henkilöille. Liukkaat kävelytiet, lumen kasautuminen jalkakäytävälle ja kylmät lämpötilat tekevät ulkona liikkumisesta haastavampaa ja väsyttävämpää. 

Oikeilla apuvälineillä, varusteilla ja valmistautumisella ulkoilusta talvesta on mahdollista nauttia turvallisesti. Tässä artikkelissa jaamme käytännön vinkkejä, jotka voivat auttaa liikuntarajoitteisia ulkoilemaan talvella – olipa kyseessä sinä tai läheisesi.

Löydä itsellesi toimivat apuvälineet talviulkoiluun

Liikkumista helpottavat apuvälineet ovat keskeisessä asemassa talviulkoilussa.

Rollaattori

Vakaa rollaattori antaa tukea liukkaalle kävelytielle. Lisäksi erilaiset pehmusteet parantavat rollaattorin käyttömukavuutta kylmässä säässä. 

Liukuesteet

Erilaiset liukuesteet, kuten jalkineiden päälle liitettävät piikit, estävät liukastumista ja helpottavat kävelyä. Piikit on helppo kiinnittää kenkiin, ja ne parantavat pitoaan jäisillä tai lumisilla pinnoilla. Myös kävelykeppiin on saatavilla piikkejä, jotka vakauttavat liikkumista. Lisäksi talvikengät, joissa on lämpövuori, suojaavat kylmältä ja kosteudelta.

Talvipyörät

Erilaiset talvipyörät voivat olla erinomainen apu ulkoiluun. Esimerkiksi leveämmät renkaat, jotka on suunniteltu erityisesti talvikäyttöön, estävät pyörätuolin tai muun kulkuvälineen uppoamisen lumeen ja tekevät liikkumisesta tasaisempaa ja turvallisempaa.

Kiinnitä huomiota pukeutumiseen

Ulkoillessa liikuntarajoitteisen henkilön on erityisen tärkeää huolehtia pukeutumisesta. Talvella kylmyys voi aiheuttaa erityistä vaaraa, jos keho ei tuota liikkeestä tarpeeksi lämpöä ja vaatteet eivät suojaa riittävästi. Tästä syystä kerrospukeutuminen on avainasemassa – lämpö pysyy tasaisena ja mukautuu ulkoilun aikana tapahtuvan liikkumisen mukaan.

Pitkähihainen alusasu ja lämpimät materiaalit, kuten fleece tai merinovilla, pitävät kehon vuorattuna ilman liiallista hikoilua. Jatkuvasti liikkeessä ollessa tulisi kuitenkin valita vaatteet, jotka eivät ole liian kuumia, sillä liiallinen hikoilu voi johtaa kylmettymiseen. 

Muista huolehtia myös jalkojen lämpimänä pitämisestä esimerkiksi Alpakka-villasukilla. Kiinnitä samalla huomiota sormien ja pään lämmittämiseen, jotta ulkoilu pysyy mukavana alusta loppuun. Liukkailla keleillä myös talvikypärä voi tuoda turvaa kaatumisriskien minimoimiseen.

Käytännön vinkkejä talvella ulkoiluun

Talvella liikkuessa on tärkeää valita reittejä, jotka on pidetty kunnossa ja suojattu liukkaudelta. Esimerkiksi esteettömät alueet ja sisäänkäynnit, joista on aurattu lumi, ovat usein turvallisia valintoja. Jos liikkuminen julkisilla teillä on vaikeaa, kannattaa tutustua lähialueen puistoihin, joissa on pidetty huolta kulkuväylistä.

Monilla alueilla järjestetään talvella erityisesti liikuntarajoitteisille suunnattuja ulkoilutapahtumia tai yhteislenkkejä. Näissä tapahtumissa voi tutustua muihin samanlaisessa tilanteessa oleviin henkilöihin ja saada vinkkejä siihen, miten ulkoilu talvella onnistuu. Tällaisissa tilaisuuksissa on usein mukana myös avustajia, jotka tukevat liikkumisessa.

Ulkoiluun talvella kannattaa pyytää apua perheeltä, ystäviltä tai ammattilaisilta. Yhteiset ulkoiluretket eivät vain lisää liikkumisen turvallisuutta, vaan myös parantavat hyvinvointia ja tarjoavat mahdollisuuden virkistäytyä Suomen kauniissa talvessa.

Vastaa