Liikkumista helpottavien apuvälineiden, kuten keppien, pyörätuolin tai rollaattorin käyttö, voi herättää häpeää – valitettavasti. Me Vauvaarilla teemme työtä sen puolesta, että meistä jokaisella on samanlaiset oikeudet liikkua terveydentilaan, ikään, sukupuoleen tai mihin muuhunkaan seikkaan katsomatta.
Ymmärrämme kuitenkin, että häpeän tunne on todellinen, eikä sitä pidä vähätellä. Siksi haluamme käsitellä sitä tässä artikkelissa.
Miksi apuvälineiden käyttöön liitetään häpeää
On tutkittu, että Suomessa on 250 000 – 300 000 henkilöä, jotka käyttävät liikkumista helpottavia apuvälineitä päivittäisessä elämässään.
Häpeän tunne liikkumista helpottavien apuvälineiden käyttöön liittyen voi johtua monista syistä. On tärkeää ymmärtää, mistä häpeän tunne juontaa juurensa ja miten voimme yhdessä purkaa sitä, jotta jokainen pystyy nauttimaan liikkeellä olosta.
Yhteiskunta usein määrittelee, mitä tarkoittaa olla ”kykenevä”. On surullista, että yhteiskunnan normien mukaan apuvälineet voivat herättää ajatuksia heikkoudesta, mikä puolestaan saattaa johtaa häpeän tunteisiin.
Osa ihmisistä pelkää, että apuvälineen käyttö tekee heistä erilaisia tai vähempiarvoisia. Tämä johtuu pitkälti siitä, että elämme kulttuurissa, jossa itsenäisyyttä ja fyysistä kyvykkyyttä arvostetaan.
Me Vauvaarilla teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että yllä mainitut yhteiskunnan normit muuttavat muotoaan. Julkinen keskustelu siitä, että erilaiset liikkumisen tavat arjessa ovat täysin normaaleja, lisää ymmärrystä apuvälineiden käytön tärkeydestä.
Jokaisella täytyy olla oikeus liikkua ilman häpeän tunnetta.
Liikkumista helpottavat apuvälineet ovat mahdollistaja
Kenenkään ei pitäisi joutua kokea häpeää liikkumista helpottavien apuvälineiden käytöstä.
On ehdottoman tärkeää lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä apuvälineiden merkityksestä. Kun ympäröivä maailma näkee apuvälineet ensisijaisesti mahdollistajina, häpeä vähentyy merkittävästi.
Yhteisöillä on keskeinen rooli häpeän purkamisessa. Tuki ystäviltä, perheeltä ja muilta läheisiltä auttaa apuvälineiden käyttäjiä muistamaan, että he ovat hyväksyttyjä ja arvokkaita juuri sellaisena kuin ovat.
Samaan aikaan apuvälineiden käyttäjien keskinäinen vertaiskokemus voi auttaa muistamaan, että he eivät ole yksin tunteidensa kanssa. Vertaistuki rohkaisee ihmisiä käyttämään apuvälineitä ilman häpeää.
Yhdessä pystymme tehdä päivittäin tekoja sen eteen, että apuvälineiden käyttö normalisoituu. Apuvälineiden käytön tulisi jo tänä päivänä olla itsestäänselvä asia.
Jokaisen oikeus liikkua
Jokaisella on oikeus liikkua omien voimavarojensa mukaan, ja apuvälineet ovat tärkeä osa tätä oikeutta. Ne mahdollistavat osallistumisen elämään ja yhteiskuntaan ilman esteitä.
Tulevaisuudessa on tärkeää jatkaa keskustelua apuvälineiden käytöstä ja niihin liittyvistä tunteista. On tärkeää, että apuvälineiden käyttäjät saavat äänensä kuuluviin, ja ympäröivä maailma auttaa viestin levittämisessä.
Koulutuksessa, mediassa ja julkisissa keskusteluissa on otettava esille apuvälineiden positiiviset vaikutukset. Vain siten voimme purkaa häpeän stigmaa ja mahdollistaa kaikille liikkumisen ilman pelkoa tai häpeää.
Jokainen askel kohti apuvälineitä ymmärtävämpää maailmaa on askel oikeaan suuntaan. Tähän tarvitsemme syvän kulttuurisen muutoksen.